SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
1 mała główka sałaty lodowej
3 pomidory
1 długi świeży ogórek
1 czerwona papryka
1 cebula czerwona
8 czarnych oliwek
20 dag sera typu feta
SOS:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu winnego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Sałatę opłukać, osączyć i porozrywać na mniejsze kawałki.
Paprykę umyć,oczyścić z nasion i pokroić w kostkę.
Pomidory umyć, pokroić w kostkę.
Ogórek umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w talarki.
Oliwki osączyć i pokroić w talarki.
Wszystkie warzywa połączyć w misce, następnie dodać odsączony ser feta pokrojony w kostkę.
Delikatnie wymieszać.
Czosnek obrać, opłukać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
Do kubeczka wlać oliwę z oliwek, ciągle mieszając dodać ocet winny.
Na koniec dodać pokrojony czosnek, doprawić solą i pieprzem.
Sałatkę grecką polać sosem tuż przed podaniem.
Delikatnie wymieszać.
Jako dodatek do sałatki podajemy grzanki czosnkowe.
Pokrojone w drobną kostkę do środka sałatki greckiej, lub osobno jako
duże grzanki.
ŻYCZĘ SMACZNEGO.